Thursday, November 25, 2010

If You Get A Second Chance

Salam. Masa terfikir nak post entry kali ni,sebenarnya tengah borak-borak dengan ellyana(my sister) . nowadays,semua orang pun sedang berperang dengan masalah-masalah sendir. Tidak salah untuk “fight” tapi itu tidak bermakna kita sering lepaskan peluang yang ada. Lagi-lagi,peluang kedua. Kenapa? Teruk sangat ke bila kita rebut peluang kedua? Lagi baik merebut peluang ke dua dari merebut boyfriend atau girlfriend or isteri or suami orang lain,kan??? Kita terlalu taksub dalam menyalahkan takdir, “ini yang tertulis untuk aku” “dah takdir aku macam ni”  SESUNGGUHNYA ini adalah statement orang yang mengaku kalah,lansung tak inovatif dalam merebut peluang!  Peluang bila kita lihat balik,kadang-kadang ia tak hadir sekali tetapi berkali-kali,tapi kenapa kita sering lepaskan peluang kedua. Ya,peluang kedua mungkin tidak sesempurna yang pertama tapi ianya adalah apa yang kita perlukan dan bukan apa yang kita mahukan.




Be the kind of person that when your feet hit the floor every morning,the devil says “oh,crap, she’s/he’s up!”
Life is too short to wake up with regrets. So love the people who treats you right.
Love the ones who don’t just because you can! Believe everything happens for a reason.
IF YOU GET A SECOND CHANCE, grab it with both hands.
If it changes your life,good nor bad.. kiss it slowly and forgive quickly.
A strong person knows how to keep their life in order. Even with tears intheir eyes, they still manage to say “I’m ok” with a smile. God never said life would be easy. God just promised it would be worth it. God saw your sadness and said hard times makes you learn. Be honest to yourself.
Everythings flow and nothing stay, that’s world and it is life. Life isn’t miserable if you don’t treat it like shit ;)



*with a lil’ help from ellyana fer this post,tq ;) *

Friday, November 12, 2010

MAAF

memandangkan first sem sudah habis,jadi aku dedicate entry ini buat member-member kelas BMD1BG,LEVEL-MATE,ROOMMATE,KWN2 SEPERJUANGAN dan semua yg mengenali.. aku manusia biasa,bnyk buat salah,akukan suka lukakan hati semua org disekililing,jadi dikesempatan ini..sama-samalah kita renungkan

berapa nilai harga sebuah kemaafan?
kenapa mesti memohon kemaafan?
kenapa harus memaafkan?
bila minta maaf,apa yang dapat kita rasakan?
apa pula perasaan orang yang dihulur tangan memohon kemaafan?
ikhlas? atau sekadar syarat?
perubungan atau persahabatan terbatas?
hhhhhmmm..*mengeluh**
salah aku?
salah kau?
salah kita?
salah dunia?
semoga kita temui jalan terbaik
aku tetap aku
susah sangat bila detik itu perangi jiwa
tapi..mahu belajar
dan terus belajar
supaya ia
tidak
tandu.

kawan,dunia yang fana ini selalu tipu kita. eh,no! kita yang selalu tertipu dengan dunia yang fana ini. kita selalu mempersoal tapi tidak menyoal diri sendiri. salah ke? maaf ke? jangan assume yang orang disekeliling dapat baca perasaan kita. jangan juga terlalu mengikut rentak mereka sehingga kita yang tersiksa. nora danish cakap, "hidup cuma sekali,so kita enjoy" tapi aku cakap "hidup memang sekali,tapi kita tidak akan enjoy jika kita tak dapat mencari dan melawan mentati realiti yang menjentik pintu hati kita.

Sunday, June 20, 2010

Kadang-kadang

Kadang-kadang kita rasa mcm nak nangis


Kadang-kadang kita rasa mcm nak jerit

Kadang-kadang kita rasa mcm nak MATI (*rasa je..konon2.. tp xbrani pnye… ;) )

Kadang-kadang kita rasa mcm nak give up

Kadang-kadang kita rasa mcm nak terjatuh

Kadang-kadang kita rasa mcm nak peluk je sesape yg ada depan kita

Kadang-kadang kita rasa mcm nak sepak2 jer muka dia

Kadang-kadang kita rasa mcm nak melayang

Kadang-kadang kita nak terbang

Kadang-kadang kita nak sesuatu yg dah jadi tuh jd balik (*sbb dlm kpla da ada plan ;p)

Kadang-kadang kita  MENYESAL

Kadang-kadang kita rasa

Kadang-kadang kita faham

Kadang-kadang kita mengalah

Kadang-kadang kita TAK nak kalah

Kadang-kadang kita lupa

Yg kadang-kadang kita selalu memikirkan org lain lebih JAUH dari pikirkan diri sendiri

Dan kadang-kadang bila kita lakukan sesuatu kita selalu merungut

Kita mungkin tak sedar.. tp bila kita dah berjauhan baru kita rasa

Yg KADANG-KADANG tuh,kita nk buat lagi.. nak hargai semua disekeliling kita

Kerana sesungguhnya segala yg terjadi itu adalah pengalaman yg terindah dlm hidup kita

Bukan utk KADANG-KADANG tp utk selamanya…

Monday, June 7, 2010

Curahan Cinta Niagara


Masa masuk je MPH,Mid Valley.. benda pertama yg masuk kat kepala adalah NOVEL. rasanye da lama sngt xshopping novel,sementara ada masa nk baca baik beli. Well..sbnrnya aku jumpa CCN.. tertarik tgk tajuk and cover dia tp ble tgk PTS one..cam ragu2 sbb selalunye PTS one nie lebih berkonsepkn citer2 remaja biasa2 je.. tp ada 1 benda yg buat aq terpana kejap...
Kita sering kali bertanya, “Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?”


Kita sering kali bertanya, “Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?”

Quran menjawab, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” Surah al-Baqarah, ayat 216
melihatkan perenggan terjemahan ayat Al Quran di kulit buku, sekaligus mengubah persepsi awal. CCN ini bijak menggunakan ayat Quran disesuaikan dengan jalan cerita dan mesej.


"Curahan Cinta Niagara memberikan persepsi bahawa sesiapa mampu berubah malah dapat memberikan manfaat kepada orang lain. Itulah salah satu ciri peribadi Muslim yang cuba diterapkan penulis dalam novel ini. Persoalan rakan yang baik untuk natijah baik juga diketengahkan dalam pemilihan sahabat.


Penulis juga cuba untuk membuatkan pembaca memahami dua sisi jantina berbeza – sebagai lelaki dan wanita. Lebih banyak guna sudut pandang ketiga. Namun ia banyak tertumpu kepada watak Mira Zahila. Ya sebab cerita utama datang darinya." by - http://fauzanibrahim.wordpress.com/2008/05/13/curahan-cinta-niagara-ccn-maya-iris/

cerita nie mmg memberi kepuasan,keinsafan dan ketenangan... dr citer nie aq belajar bahawa semua soalan ada jwpnnye.. semua masalah ada penyelesaiannyer.. yg penting kte kne BERUSAHA,BERDOA,BERTAWAKAL.


Saturday, June 5, 2010

es ci eh oh oh el

When u pronounce carefully,it is actually ~ es[S] ci[C] eh[H] oh[O] oh[O] el[L] *picca by jija n casey

Methodist Girls' School ,Kuala Lumpur *tmpt aq belajar,menyetan,bergurau,bermain2,marah,suka,gembira.sedih dan sebagainyer.. semua terjadi di sini.
"I hope we'll be friends forever, together we'll always be. I don't think you understand just how much you mean to me. And one day when we part our ways, we'll think back to the past and think about how happy we are 'cause our friendship will always last."
my school compound. well.. its not too much when i said i have a very beautiful school. very-the-greeny!!

hhahhahahha..conteng dewan mse training english drama competition..tahat jugak kn.. ;p

this is nazurah..nie 5M..kteorg buat pape pong,sure gelak...

nie Ren-Ling *partner yg 2 thn duduk sblh aq dlm kls..Xcelent bdk nieh!

well..sbg kapten kelas yg bdedikasi,mmg busy slalu *tgk r time uat keje pong ble senyum2 kambing.

*ok this part time kteorg xda nk buat pape n xble kuar kelas,so kelas mmg huru hara..mcm2 sence tp cukup lah yg nie aja tuk kali nie.. hahahahahahha

~main rubic cubic

~cam shoring 8tgk ar cangkul pon ada dlm kelas 5M

~time nie semua bercampur (berdandan+gosip+mengutuk+berckp smpai ketawa gler2..mcm2 lahh )

*time nie ada lah yg buat lawak bodo nie (5M nie xble org buat lawak,kalo Sajrina da ketawa,1 kelas pon ketawa jugak..susahh..)hahahaha
*allright..this one time serious!!

*this pic from jija..mmg candid *baik gak kteorg nie...;))

*ini pon.. nie rasanye mse 10th period,dlm kol 1.30ptg da nk balik umah dah...

physics time!! mak ai..

*ble ngantok cynthia tido..anytime dia rasa ngantuk.. hahahaha
adele baiknyer borak dgn saji.....

seriously I need Ms Low Mai Keok.. man... berat badan naik berkilo2..kalo dia taw..mampos.. P.E dgn dia ppeerrgghhhhh.. mmg fit lah!!! i miss u miss low!!

Thursday, June 3, 2010

When Suddenly...

ok..this entry might be short bt meaningful.
Well.. i'm actually listening to Selamat Malam-Faizal Tahir... here in my room.. when i'm look behind,my sister already fall asleep.. the only thing that accompany me is my Lappie's Light.. hhhmmm

I'm suddenly thinking about myself. Why? Where? When? How? Who? n so on.. i'm a kind of person that dont really thinking about myself  seriously,but tonight... i dunno...

I'm not perfect..for me,my life just as normal as other ppl life,but can i survive? *ppl will say, "yes,ofcos dear..u r already 18yrs..i'm sure u can"
But deep in my heart,i just don't get it. I cant see myself atleast 5yrs after this..ooohhh nooo!!

and I think It's only when we truly know and understand that we have a limited time on earth -- and that we have no way of knowing when our time is up -- that we will begin to live each day to the fullest, as if it was the only one we had.

BTW,Evelyn Underhill had said that..We spend most of our lives conjugating three verbs: to want, to have, and to do.
You've gotta have hope. Without hope life is meaningless. Without hope life is meaning less and less....hhhmmm..BUT what i always see and its happen actually is that Things which you do not hope happen more frequently than things which you do hope. uummmpphh!!!


Before I end up everything.. well.. what i wanna say just Once you choose hope, anything's possible.

Selamat Malam..& I do hope That tomorrow we'll still can open our eyes to love everyone besides us..

Wednesday, June 2, 2010

Adakah ini Yang Terakhir Kalinya?

Lihatlah di sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu; sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus harapan, senyum yang kau berikan dan air mata yang kau titiskan, simpan…jadikan tauladan; segala yang kau pandang dan dengar, simpan…buat pedoman..
Persahabatan ini memang tak disangka-sangka. Kami ramai.. ada yg prnh jumpa,ada jugak yg xprnh berjumpa tp kami tetap berhubung.


Kami adalah SATU.

Bila dgn mereka,semua pun boleh terjadi.. “Bila seorg dr kami gembira,mencurah2 ucapan tahniah….” Tp “bila seorang dr kami sedih,semua akan cuba memujuk.”

Itulah kami. Satu..tiada duanya..
Semua orang tak boleh jadi kami sebab kami adalah kami!

“berlari laju..”
“Hadirmu,bicara,senyuman..satu-satunya..”
“fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu”
“terimalah yg ku mampu beri untuk kamu”
“siangkn tiba bercahaya,bermula baru semua untuk mu”
“sampai syurga ku cintamu”
“kenapa terlalu serious? Dgr lah muzik”
“itu lah aku..padamu..”
“sekian…terima kasih!”

*ITULAH KAMI..ADA SESIAPA BLE CKP,APE KAMI NIE??


Kami hanya manusia biasa yg berkawan dgn semua org tanpa pilih warna kulit,size badan mahupon ketinggian seseorg TAPI jiwa kami..pnye soul yg tersendiri…
~ ~ mahu menggelarkan dr ini SEMESTA tp rasanya,masih tidak layak kerana sy masih belum mencapai target seperti kakak2 SEMESTA yg lain… MIAHAHAAHAHAHHA!!
Persahabatan yg baru saya bina tidak sama sekali goyah mahupun roboh dek angin kencang tapi… dalam kegembiraan atas kejayaan kakak2 semesta masih ada rasa hiba kerana akan berjauhan dengan mereka..

Soalan Lazim yg biasa ditanya kepada diri sendiri ;



1) Diorg ingat x kat kita lg?
2) Agak2 lah,diorang tuh mesti terus senyap je nanti kan?
3) Hari nie semua sedih2..tp esok agaknye semua buat haluan sendiri..
4) Mesti diorg jumpa kawan br yg lg gorgeous kn?
5) Mesti lepas nie dah xsama mcm sebelum2 nie?

# yg num 5 tuh correction yer.. sbb everythings changes.. hari nie xkan sama dgn semalam mahupon esok,jd kita kne terima semuanya dgn redha… walopon hari esok xsecerah hari ini or vice versa.

Seandainya hidup ini punca perpisahan… biarlah kematian menyambungnya semula, tapi seandainya kematian punca perpisahan… biarlah hidup memberi erti yang nyata..







Monday, May 31, 2010

Hidup Dan Belajar

"Hanya turun ke jurang derita kita
dapat MEMUNGUT semula permata hidup. Di
mana kita TERSUNGKUR JATUH disitulah letaknya
PERMATA KESAYANGAN. Gua yang kita takut untuk
memasuki rupa-rupanya adalah tempat
 wujudnya apa yang kita cari. "

"... Tiada guna mencuba mati-matian...
BERNYANYILAH bagaikan kau tidak perlukan wang
BERCINTALAH bagaikan kau tak mungkin terluka
MENARILAH bagaikan tiada siapa menonton
segalanya mesti dari HATI untuk BERJAYA"

"Bagaimana MENYAYANGI seseorang? Cuba
gantikan dengan perkataan 'MENERIMA".
Penerimaan penuh adalah KASIH SAYANG tanpa
syarat"

Misi kita dalam bukanlah untuk
MENGUBAH dunia. Misi kita adalah untuk
MENGUBAH diri sendiri"

"Apabila kita bertemu sesiapa ingatlah, itu
pertemuan SUCI. Sebagaimana kita melihatnya,
kita akan melihat diri sendiri. Sebagaimana kita
melayaninya, kita melayani diri sendiri. Jangan
sekali-kali lupakan ini, kerana di dalamnya,kita
akan MENEMUI atau KEHILANGAN DIRI SENDIRI"

Saturday, May 29, 2010

Things I'd Do If It Weren't For "Mum"

Live on cola,crisps and cake.
Fall asleep in front of the lappie.
Only wash when I'm really smelly.
Leave my clothes all scattered about.
Play Loud music, Scream and Shout!!!
Do What I Feel like with my hair.
Paint my bedroom Grey and Green.
leave the dishes on the table.
Find out what it's like to be me ;)
Let this list grow loooonnngggg...... GET FREE!!


*But i Choose To be ME like what my mum had tought me because,no matter what... .
I'm still me ;))

Friday, May 28, 2010

LIfe is Karma

Well.. while i'm busy FB-ing.. i saw sumthing in my homepage tat makes me touchings.. a post from someone I know.. its truely deeply true!! my heart suddenly push my fingers to commented on the post..

"It is from Kak Anim ~ The only thing we can take with us in the afterlife, aprt from our deeds and sins, are our spouse and children.. masya Allah. See how pure a marriage and family is? So, hormat la rumahtangga n keluarga org lain, cuz benda tu sampai ke syurga.. bukan dunia semata2."

And i'm tearly when she reply my comment and said

"kalau kita asik fikir apa yg org selalu buat kat kita.. mmg sedih sepanjang masa la nampaknya mia.. yg penting, kita kena jaga perlakuan kita, batasan kita, maruah kita.. apa org lain nak buat kat kita tu, let Allah deal with them. janji, mia dah hormat org, n dah buat apa yg mia rasa dalam lingkungan tggjwb mia..


cuz, what goes around does come around.. Allah Maha Adil. tp, biarla balasan tu dtg dari Allah terus, bukan dari kita.. k?

;)

smile...

life is not life, if there are no problems. ...

thats why we have been given the Qur'an, as our guidance"
 
well.. tat is so true.. when im seeing this post i just smile ;).. n said thanks kak anim.. ;)

Thursday, May 27, 2010

I'm a Blogger Now!!

Salam and hello there!!! well... i'm thinking of blogging long..long time ago and now i'm ready to be a Blogger!!! ;p

well... as for the beginning, i'm gonna start with something easy,light and short.

Obviously,i'm gonna post everythings that i like and interesting to post.. wether an article,story,review n much more...

* i dunno why i'm blogging but i hope i'm happy with my decision.. uummpphh!!!

-Lotta <3 -