Saturday, September 9, 2017

5 minit sebelum 5.30 petang (waktu Malaysia)

Hujan lebat sangat.
Sebelum berjalan aku berdoa.

Shit.
Doa aku dimakbul kan pula.
Patutlah orang khabar, hujan itu rahmat.

Benda kecil je tapi I’m so happy.
Aku tahu, benda ni last for a few minutes je
Sebab tindak balas reflek tak memihak kepada aku.

Tapi takpa.
Kau tetap dah buat aku happy sekejap.
Mungkin betul la Tuhan nak tunjuk yang kau memang “sekejap” je untuk aku.

Terima kasih si kelabu.
Tak pergi solat jumaat kan? Tadi nampak kau tidur, tapi tak sampai hati nak gelak.

Nampak kau letih.

Macam aku.


Letih berusaha memeluk hati kau padu padu.

Wednesday, June 1, 2016

Malu nak mengaku kalah.
Tapi kena mengaku kalah.

Sebab takkan menang.
Sebab tenaga boleh hilang.

Aku rasa nak mengaku kalah lagi susah dari berusaha.

Sebab bila kita usaha, kalau gagal kita boleh cuba lagi.
Tapi.
Bila kita give up. 
Kita taknak cuba lagi dah. 
Kita dah takboleh ke tempat yang sama.
Sebab kita dah berhenti.

Aku mengaku kalah.
Sebab "usaha" dengan aku dah sebati.

Jadi aku berhenti. 
Ni cabaran sebenar.
Aku give up. 
Aku betul betul give up.
Aku takmahu toleh lagi.

Aku mengaku kalah. 
I just came across this

At the end of the day, the only person you can count on 100 percent of the time is yourself. Do not make the unfortunate mistake many people do and put your happiness in the hands of others. A relationship is not going to fulfill the void if you can’t even make yourself happy. You need to achieve happiness on your own before you can find someone else to share it with. This creates a detrimental dependency that will prevent you from becoming self-sufficient.

Monday, May 30, 2016

"I’m learning that it is okay if I don’t have all the answers or if I’m not where I want to be. I’m learning to let life take its course instead of trying to steer the wheel in another direction. I’m learning that I won’t always get what I want but life will give me what I need. I’m learning to treat life as a friend; trying to understand it, trying to love it when it’s difficult, trying to accept it even when it’s frustrating me and trying to appreciate the experiences it has provided me with, the memories it gave me, the laughter it brought me and the sadness it put me through just to grow. I’m learning to let the force of life move me instead of forcing it to stop. "

Saturday, April 30, 2016

Rasa

Bila kau tak pilih untuk berhenti.
Tapi kau buat juga.

Bukan pasal diri kau,
Kau cukup sado.

Tapi pasal kau rasa "ini lebih baik"
Klise ek?

Tapi tu pun yang kita selalu buat. 
Bukan fikirkan kita. 
Habis tu kenapa jadi diri sendiri?

Sebab kita sendiri taktahu apa kita rasa?

Rasa memang boleh jadi parah.
Dari rasa cinta, gembira
Ke rasa sedih, pedih, 
Terus ke rasa sayang sayang hey *joking*
Dan.
Takda rasa dah.

Pasal satu masa nanti mesti kau akan rasa,
"Apa aku patut rasa sekarang ek?"

Masa tu, dua perkara je

Sama ada kau dapat rasa yang sama semula
Atau rasa yang dulu dulu kau takkan jumpa.

Kau?

Apa? Maksud kau, aku?

*gelak*

Kau takkan nak tahu apa aku rasa kalau kau tahu aku rasa apa yang kau tak rasa aku tahu.


Sunday, April 17, 2016

Kesian

Penyesalan pernah ada dalam diri suatu masa dulu.

Menangis teresak-esak sampai sakit nak bernafas, pun dah rasa.

Sampai sekarang aku nampak kau macam orang yang tak pernah aku kenal.

Bodoh kau, aku kesian.
Khilaf kau, aku maafkan. 

Dulu aku tadah tangan doa untuk kau.

Dan sekarang aku masih tadah tangan berdoa semoga tuhan buka hati dan minda kau untuk menilai semua depan kau.

Semua yang atas ni bukan untuk aku taw, pasal aku dah jalan jauh. Nak toleh pun aku malas. Cuma untuk kau, semoga kau tak berada ditempat yang sama. Sampai bila bila.

Kesian.


Tuesday, February 23, 2016

Sampai Masa

Dari mimpi yang tak sama, sampailah ke hidup kita. Semuanya berbeza.

Perjalanan hidup ni panjang dan rugi rasanya jika kita membuka buku baru bersama cerita lama.

I believe that we don't get the same moment twice in life. 

Even if we build a new life, it doesn't give the same excitement. Tapi itu mungkin aku.

Pada aku hidup kita tak konsisten. 
Apa yang jadikan hidup kita, hidup adalah diri kita sendiri.

Sembang kau dan aku tak sama. Tapi aku tak gelakkan kau. Pasal aku kenal sembang kau. Agak biadap untuk kita kritik kerana kita punya hak bersuara.

Cuma satu aku mahu pesan.
Aku sama sekali tidak hidup dalam kehidupan kau. 
Aku juga tak pernah bermimpi untuk belayar dalam bahtera kau.

Aku harap kau faham yang kita adalah dua makhluk strangers yang watlek sembang pasal kita (most of the time pasal kau dan cinta kau yang tiada kesudahan). Aku tak boleh layankan pasal kau bukan makhluk yang perlu ada dalam kotak kehidupan aku. 

Common sense.

Okay, aku nak sembang dunia. Aku tahu kau masih nak bersembang cinta kan? Mungkin dah sampai masa kau cari member lain pasal aku tak free untuk beremosi sampai basi. 

Tumpang lalu.